
Een Ode aan Groenten! Alice Zaslavsky
– Alice Zaslavsky
Boordevol recepten, technieken en tips
Koken met groente doen we allemaal. Maar ken je iemand die niet verder komt dan bloemkool met een sausje of gekookte wortels? Dan biedt dit boek uitkomst voor verandering aan tafel. Het laat zien hoe je meer uit groenten kunt halen door variatie in kooktechnieken en smaken. Want behalve koken, blancheren en stomen kun je heel veel groenten ook konfijten, schroeien, roosteren, frituren of stoven. Zo blijven groenten verrassen.
Alice Zaslavsky is niet de eerste kookboekenschrijfster die groente als hoofdonderwerp heeft. Nederlandse collega’s als Janneke Vreugdenhil en Karin Luiten gingen haar al voor. Toch is ’Een ode aan groenten’ een heel fijn boek vol gezonde recepten.
In de inleiding maken we kennis met auteur Alice Zaslavsky. Opgegroeid in Georgië, waar het dieet, deels uit culturele aspecten en deels uit noodzaak, vooral uit plantaardig voedsel bestaat. Inmiddels woonachtig in Australië, de culturele smeltkroes, waar de diverse keukens elkaar versterken en verrijken. Haar achtergrond maakt dat de recepten van Alice een combinatie zijn tussen traditioneel en modern koken. Dat leidt soms tot bijzondere combinaties van ingrediënten. Denk hierbij aan gerechten als ‘vier soorten gember & pastinaak sticky toffee-dadelcake’ of ‘maïskolf met kaaswolken & appel-chipottle BBQ-saus’. Toch zijn niet alle recepten zo extreem. Er staan ook de nodige klassiekers in ‘Een ode aan groenten’, maar uiteraard wel overgoten met een ‘Alice Zaslavsky sausje’.
Alice gaat in ‘Een ode aan groenten’ nader in op hoe je groenten op verschillende manieren kunt bereiden. De traditionele manieren van groente bereiden, koken, stomen en blancheren, worden aangevuld met technieken als stoven, roosteren, grillen, karamelliseren en frituren. Zo kun je je groenten steeds op een andere manier klaarmaken en kom je tot verrassende resultaten. Ook vertelt Alice je hoe je een handige voorraadkast met langer houdbare ingrediënten, als kruiden, specerijen, pasta, rijst, oliën, azijn en peulvruchten en dergelijke inricht en bijhoudt, zodat je een basis hebt waarmee je samen met verse ingrediënten altijd een goede maaltijd op tafel kunt toveren.
Wat bij de recepten opvalt, is de hoeveelheid ingrediënten die soms vereist is om een recept te kunnen maken. Niet iedereen beschikt over een kruiden- en specerijenvoorraad die zo uitgebreid is. Al zal de echte hobby-kok dit niet echt een probleem vinden.
Schrijven over groente is hip en het is fijn dat er zoveel goede recepten voor bestaan. Dat bewijst Zaslavsky ook in dit boek.
Uitgeverij: Good Cook
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.