PASSIE
Alles begon ooit met een droom: een kookboeken-site met wekelijks de nieuwste recensies van de nieuwste kookboeken uit Nederland en Vlaanderen. Met wat durf, doorzettingsvermogen en vooral doen, is dit wat het nu is! Ik ervaar, lees en beleef kookboeken met verschillende brillen. Niet alleen als belangstellende foodie, culi-journalist, chef (marcokookt.nl) maar vooral als liefhebber! Ik ben in mijn keuzes altijd op zoek naar de pareltjes, zowel voor de thuisgebruiker, de foodie als de chef!

Kookboeken zijn tegenwoordig niet alleen maar om uit te koken. De vette vingers op de pagina’s en de ezelsoren zijn veelal verleden tijd. Het zijn vooral ook koffietafel- en inspiratieboeken die gezien mogen worden, sexy zijn en waar je indruk mee maakt. Ik ken mensen die kookboeken zelfs op hun nachtkastje hebben liggen, anders vallen ze niet in slaap…

Die passie voor kookboeken deel ik graag met andere foodies, daarom ben ik in 2008 gestart met een blog met kookboekenrecensies. In eerste instantie waren dat vooral Nederlandse kookboeken. Al snel volgden ook de Vlaamse. Door het bezoeken van boekenbeurzen in Nederland, Antwerpen en de Frankfurther Messe zijn inmiddels warme contacten ontstaan met de nationale en internationale uitgeverijen in binnen- en buitenland. Met in september 2016 zelfs een echte kookboekenwebsite!

Elke week zijn het weer euforische momentjes als de kookboeken op de mat ploffen. Het kookboek met twee handen vastpakken, de geur opsnuiven, bladeren, de structuur van de kaft en rug voelen. Ik weet als geen ander dat veel aandacht, tijd, bloed, zweet, tranen en soms gevloek aan het samenstellen van een kookboek vooraf gaat. Toch wint de passie van auteurs, foodfotografen en stylisten voor het samenstellen van een kookboek het uiteindelijk altijd! Bewonderenswaardig!

SOCIALE MEDIA
Intensiever gebruik van verschillende sociale media bevorderde het aantal volgers. Niet alleen kookboekfanaten volgen mijn recensies, maar ook uitgeverijen, (gespecialiseerde) boekhandelaren, auteurs, foodfotografen, magazines, chefs en foodies. De bezoekers-aantallen namen toe van enkele honderden bezoekers per maand in 2008 naar 265.000 unieke bezoekers per maand in 2021

WAT DOE IK NOG MEER
Eind november 2015 is de site zelfs gesignaleerd als ‘digitaal erfgoed’ en opgenomen in het archief van de Koninklijke Bibliotheek. Sinds eind 2015 schrijf ik, zowel online als offline, kookboekrecensies voor enkele magazines zoals SEASONS Magazine, Vismagazine, Vis Actua en het Kookmagazine De Rooi Pannen. Daarnaast adviseer ik als kookboekentrendwatcher uitgevers over thema’s voor nieuw uit te brengen kookboeken. Tevens ondersteun ik auteurs die zelf een kookboek gaan uitgeven bij de promotie van hun kookboek.

CONTACT
Het blog is inmiddels een website geworden om volgers en liefhebbers van kookboeken te inspireren. Mail me gerust voor vragen, feedback, suggesties, adviezen of ideeën: info@kookboekenrecensies.nl

Culi-journalist | Foodie | Chef | Liefhebber

BlogSociety

iacp

gourmand-awards