Flavour! Yotam Ottolenghi
– Yotam Ottolenghi,
Heel veel groenten, nog meer smaak
Yotam Ottolenghi weet als geen ander hoe je groenten in de spotlight zet. Flavour combineert eenvoudige recepten voor doordeweekse avonden met opvallende gerechten voor de ontspannen weekendkok. In Flavour viert Ottolenghi de oneindige mogelijkheden van groenten en laat zien hoe je ze kunt transformeren tot magische gerechten.
In ruim 100 recepten laat hij niet alleen zien hoe we ze moeten bereiden, maar ook hoe smaak bepaald wordt en waarom bepaalde combinaties zo goed werken. Met recepten als auberginedumplings ‘alla Parmigiana’, taco’s met knolselderij en geitenkaas, champignonlasagne en groentenschnitzels – allen voorzien van foto’s die je doen watertanden.
Flavour is samen geschreven met Ixta Belfrage. Zij werkte in de testkeuken van Yotam Ottolenghi. Daarvoor had ze een eigen catering bedrijf en een tacokraampje op de markt. Ze is opgegroeid in Brazilië, Mexico en Italië en heeft daardoor heel veel verschillende smaken leren kennen. Smaken die allemaal terecht komen in wat ze kookt, ze houdt van het mixen van keukens en smaken. Yotam vindt haar zeer inspirerend en zegt iedere dag iets nieuws van haar te leren.
Het boek is ingedeeld in drie gedeeltes: proces, pairing, produce. Die zijn alle drie weer onderverdeeld in 4 categorieën: proces in blakeren, aanbakken, infuseren en verouderen. Pairing in zoetheid, vet, zuurheid en chilihitte. Produce in paddenstoelen, ui, noten en zaden en suikers fruit en drank. Aan het eind is er nog een gedeelte in het boek met smaakbommen en maaltijd suggesties. Elk van de drie p’s begint met een introductie met daarin tips en achtergrond informatie. Deze informatie is voorzien van super leuke illustraties.
Tweederde van het boek is veganistisch of goed veganistisch te maken. De rest is vegetarisch met daarbij twee opmerkingen. Incidenteel wordt er om vissaus gevraagd, er staat dan bij dat je het kunt vervangen door sojasaus en af en toe is ansjovis een ingrediënt. De kazen zijn trouwens ook niet altijd vegetarisch gestremd. Ik zou het boek in mijn hoofd eerder bij de vegetarische kookboeken zetten dan bij de niet vegetarische, maar het is voordat je het koopt als vegetariër of veganist toch goed om te weten.
Een must have voor elke hobbykok!
Uitgeverij: Fontaine
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.