
THAI! Tove Nilsson
– Tove Nilsson
Meer dan 70 recepten uit de Thaise keuken!
Wat erg leuk is aan het kookboek Thai is dat je in het boek veel verschillende soorten gerechten vindt en dat het bereiden hiervan leidt tot niet alledaagse gerechten. Je hebt met dit boek echt het gevoel dat je echt buitenlands kookt en buitenlandse gerechten op tafel zet. De geuren en smaken komen ook niet overeen met welke andere keuken dan ook. De geuren van bijvoorbeeld de rijst doen je echt geloven dat je even in het buitenland bent.
Het kookboek Thai van Tove Nilsson is een zeer kleurrijk kookboek, de voorkant van het boek lacht je al tegemoet. In het boek staan meer dan 70 recepten uit de Thaise keuken. Het boek heeft 8 hoofdstukken met titels zoals salades, grillen, wokken en zoete gerechten. De kleur van de voorkant is ook in het boek te vinden. Er staan ook mooie kleurrijke foto’s in het boek van de ingrediënten, gerechten en Thailand zelf. Dit boek is zowel leuk de gerechten uit te koken als de foto’s te bekijken. Op de eerste pagina’s van het boek vind je en duidelijke uitleg over de ingrediënten en producten waar in Thailand vaak mee gekookt wordt zoals aubergine, noedels en jackfruit.
In het boek staan veel recepten die je graag zou willen proberen. Er zijn gerechten te vinden met veel en met minder handelingen. Ik zocht als bijgerecht een bijzondere rijst of noedels. De rijst moet na het koken gemengd worden met een mengsel van kokosroom, suiker en vissaus. Een bijzondere combinatie, de kokossmaak blijft heerlijk in de rijst zitten. Je verwacht bij rijst een warm gerecht maar doordat je de Jasmijnrijst een uur moet laten rusten en moet serveren op kamertemperatuur is de rijst nog net lauw. Het kan zijn dat je hier even aan moet wennen, maar de lekkere smaakt zorgt ervoor dat je er snel aan went. Je moet wel van kokossmaak houden, anders is deze rijst niets voor jou. Bij de rijst is het lekker om een grote portie groenten te eten of zoals in het boek wordt geadviseerd bij gegrild vlees. Dit is echt een gerecht dat je zeker vaker gaat maken omdat het lekker is, maar ook omdat het origineel Thais is. Je kunt de rijst omdat deze plakkerig is door het kokosmengsel op alle mogelijke manieren serveren, in een rondje, heuveltje enzovoorts. Je kunt je creativiteit er helemaal in kwijt.
Je moet wel van pittig eten houden, in vrijwel elk gerecht zitten pepertjes. Je kan wel zelf de pittigheid van de gerechten bepalen. Er staan 2 hoeveelheden pepertjes aangegeven. In bijvoorbeeld het recept van de auberginecurry staat dat je 2-3 rode Thaise pepertjes moet toevoegen. Je kan er dus voor kiezen om het gerecht minder pittig te maken door 2 pepertjes toe te voegen en 3 pepertjes voor meer pit. Daarnaast verschilt het ook welke peper je hebt gebruikt. Er bestaan veel verschillende soorten chilipeper. In dit boek wordt vaak gebruik gemaakt van Thaise pepertjes, hiervoor moet je naar een Thaise toko. Je vindt niet alle ingrediënten die je nodig hebt in de gewone supermarkt, voor de recepten moet je regelmatig even langs de (Thaise) toko.
Met ‘Thai’ breid je tevens je kennis uit over typisch Thaise snij- en kooktechnieken, basisbereidingen en ingrediënten.
Van lekkere snacks als kipdumplings en kikkererwtenfritters tot salade van groene mango en pomelo met zoet-zoute kokosdressing, beef paneng curry en tom kha gai: met dit kookboek leer je de balans kennen tussen het gebruik van zout, zoet, pittig en zuur die de Thaise keuken kenmerkt.
Met uitgebreide uitleg over keukengerei en kooktechnieken, alternatieve (vegetarische) ingrediënten en basisbereidingen, heb je de Thaise keuken in een mum van tijd onder de knie.
Uitgeverij: Good Cook
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.